La XATIC participa en el projecte europeu SMITour per impulsar el turisme industrial intel·ligent al Mediterrani

Compartir
Novembre 2024

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) participa activament en el projecte europeu Interreg EuroMed "Smart Industrial Tourism in the Mediterranean" (SMITour), en col·laboració amb cinc països mediterranis, amb l'objectiu de promoure el creixement econòmic i social sostenible en zones industrials de la regió.  La XATIC, com a únic soci que representa una xarxa consolidada de turisme industrial, ja ocupa un paper molt important dins del projecte, esdevenint un model de referència per als altres socis en l'organització i dinamització del sector.

Un projecte europeu per a la transformació del turisme industrial

L'objectiu principal del projecte SMITour és promoure el Turisme Industrial Intel·ligent (SMIT) a les regions mediterrànies, apostant per la diversificació econòmica, el creixement social i la sostenibilitat ambiental. Per aconseguir-ho, el projecte pretén integrar tecnologies avançades, com la realitat augmentada (RA), la realitat virtual (VR) i la realitat mixta (MR), en les experiències turístiques, combinant visites físiques i virtuals a llocs d'interès industrial. Aquestes tecnologies permeten crear experiències innovadores i immersives que no només enriqueixen les visites tradicionals, sinó que també ofereixen noves possibilitats per a la interpretació i la promoció del patrimoni industrial.

Per assolir els objectius d'un turisme industrial més intel·ligent i sostenible, SMITour segueix un model col·laboratiu basat en la quàdruple hèlix, involucrant administracions públiques, indústries, proveïdors tecnològics i comunitats locals. Aquesta aliança permet aprofitar tant l'experiència com els recursos dels diferents actors, ampliant les oportunitats de creixement més enllà de les fronteres locals i afavorint la creació de productes turístics innovadors i adaptats a les necessitats comunes de la conca mediterrània.

Terrassa, seu del proper taller participatiu del SMITour

El pròxim 20 de novembre, la XATIC organitza un dels actes més destacats d’aquest projecte: un taller de cocreació dissenyat per identificar àrees clau de millora en el desenvolupament del turisme industrial mediterrani.  Aquest taller, dinamitzat i documentat per l’empresa COEMPREN, reunirà membres de la XATIC i experts convidats, incloent representants d’administracions públiques i empreses del sector. 

La Masia Freixa serà l'escenari del taller participatiu del 20 de novembre, l'objectiu és generar propostes que girin entorn de quatre temes prèviament detectats, com són la integració de tecnologies avançades en la gestió del patrimoni industrial, la potenciació en línia, l'equilibri entre conservació patrimonial i innovació, i l'adaptació a noves tendències turístiques. A través de la dinamització de diversos paquets de treball, es busca generar solucions que responguin als reptes actuals del sector turístic, tot implicant les administracions públiques, indústries, comunitats locals i altres actors rellevants. Durant aquesta activitat dirigida, es treballarà amb els diversos actors en català o anglès, segons les preferències dels participants.

A més de la jornada a Terrassa, el programa inclou visites a indústries vives de la ciutat i altres municipis membres de la XATIC, com Manresa i Granollers, que contribueixen amb el seu coneixement i experiència en el desenvolupament del projecte. Aquestes activitats es duran a terme per conèixer de prop els exemples d'indústria viva que poden inspirar altres regions mediterrànies.

La inscripció al taller participatiu està oberta, està especialment destinada a institucions turístiques, organismes relacionats amb el turisme industrial, indústries, i altres actors clau en el desenvolupament del turisme a les regions mediterrànies. Si vols formar part d'aquest projecte transformador i aportar la teva visió, pots inscriure't a través del següent enllaç: Inscripció al taller.

Per a la XATIC, aquest taller representa una oportunitat per fomentar una reflexió estratègica dels seus socis,  creant un espai de col·laboració entre tots els agents implicats. Aquesta experiència aportarà una visió compartida de futur per al turisme industrial, i el retorn per a la XATIC inclou una anàlisi detallada i documentada dels resultats del taller, a càrrec de COEMPREN.  Aquesta informació servirà de guia per a futures accions i reforçarà la posició de la XATIC com a referent del turisme industrial a Catalunya i al Mediterrani.