La Masia Freixa rep 3 MEUR dels fons europeus Next Generation

Compartir
Juliol 2024

En un esforç per millorar la sostenibilitat, accessibilitat i connectivitat del seu patrimoni històric, el Ministeri d'Indústria i Turisme ha anunciat una inversió de gairebé 3 milions d'euros en la rehabilitació de la Masia Freixa, ubicada a Terrassa. La notícia forma part del Programa de Millora de la Competitivitat i Dinamització del Patrimoni Històric amb Ús Turístic, el repartiment de fons del qual es va fer públic divendres passat.

Aquest programa contempla un total de 27,8 milions d'euros en inversions distribuïdes en 11 projectes de diferents ajuntaments catalans, amb l'objectiu d'impulsar el seu patrimoni històric. A nivell nacional, s'han assignat 208,5 milions d'euros a 92 projectes a tot l'Estat. Segons el Ministeri, la selecció dels projectes s'ha realitzat considerant les característiques de cada destinació, la seva viabilitat, qualitat i potencial turístic, prioritzant aquells en risc de despoblació.

La rehabilitació de la Masia Freixa inclou la reparació de diversos elements arquitectònics i la solució de patologies de l'edifici causades pel pas del temps, com filtracions, degradació de paviments i revestiments de fusteria. A més, es centrarà en l'estalvi energètic, la sostenibilitat, l'economia circular i l'accessibilitat universal.

A més de la inversió a la Masia Freixa, l'Estat també donarà suport a altres projectes a Catalunya. A Tarragona, per exemple, es destinaran 1,3 milions d'euros al projecte “Hifrensa viva”, que té com a objectiu donar suport a l'última colònia industrial de Catalunya, situada a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

La Masia Freixa i el Poblat Hifrensa, dues joies del turisme industrial de la XATIC

La Masia Freixa és un edifici d’inspiració gaudiniana construït per l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada entre el 1905 i el 1910 sobre l’estructura d’una antiga fàbrica tèxtil de l’industrial Josep Freixa, el qual la va convertir en la seva residència familiar posteriorment. Destaquen els perfils arrodonits i l’ús de l’arc parabòlic, que fan de l’edifici una de les joies del patrimoni modernista de la ciutat. Actualment acull la seu de la XATIC.

El Poblat Hifrensa està ubicat al municipi de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant. La singularitat del poblat prové del seu origen perquè va ser construïda amb capital de l'empresa Hifrensa amb la finalitat d'allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs-I. El seu creixement es va aturar en el moment en què es van tancar la central nuclear, el 1989. Moment en què els habitatges i terrenys passen a mans privades i els vials, equipaments i zones verdes a l'ajuntament.