Els forns d’oli de ginebre: una joia del patrimoni industrial

Compartir
Abril 2025

Entre el paisatge forestal de Riba-roja d’Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre, es conserva un conjunt patrimonial poc conegut però d’un gran interès històric: els forns d’oli de ginebre. Aquestes construccions, vinculades a una antiga activitat de producció artesanal, són avui un exemple destacat de turisme industrial rural i de recuperació de la memòria productiva del territori.

Una arquitectura funcional i sorprenent
Els forns d’oli de ginebre són estructures de pedra seca, de planta circular i grans dimensions: poden superar els 7 metres d’alçada i els 10 metres de diàmetre exterior. Eren utilitzats per obtenir oli de ginebre a partir de la destil·lació en sec de les soques del càdec (Juniperus oxycedrus), aplicant calor, però sense flama directa, a una cambra central anomenada tupí.

Aquest procés requeria coneixements tècnics molt específics i estava perfectament adaptat als recursos i les condicions del medi.

Un oli amb múltiples usos
L’oli de ginebre era molt valorat per les seves propietats medicinals i veterinàries. Tradicionalment, s’utilitzava com a cicatritzant, antisèptic i antiparasitari, sobretot en el tractament de ferides en animals i com a repel·lent natural de paràsits. També tenia usos en medicina popular i en aplicacions domèstiques.

Riba-roja d’Ebre, centre productor
Riba-roja d’Ebre conserva el conjunt més gran de forns d’aquest tipus de tota la península Ibèrica. Fins ara se n’han inventariat una vintena, i encara es tenen referències de més forns per localitzar. Aquesta activitat va tenir un gran pes en l’economia local durant l’època preindustrial, amb documents del segle XVII que confirmen un comerç consolidat d’aquest producte.

L’oli viatjava riu avall fins a Tortosa i Saragossa, i també cap al nord, en direcció als Pirineus, on era molt utilitzat pels ramaders.

Una proposta cultural
Avui, alguns d’aquests forns es poden visitar gràcies a iniciatives locals de conservació i difusió. Formen part d’itineraris i rutes de natura i patrimoni que ofereixen una mirada diferent sobre la relació entre el medi natural i les activitats productives tradicionals.

Els forns d’oli de ginebre són un exemple clar de patrimoni industrial vinculat al món rural, i posen en valor el coneixement i les pràctiques que han modelat el territori al llarg dels segles.

Si t’interessa conèixer de prop aquest patrimoni, Riba-roja d’Ebre és una destinació ideal per descobrir paisatge, història i arquitectura tradicional. Un recorregut pels forns d’oli de ginebre permet entendre millor la riquesa del Turisme Industrial a Catalunya i la importància de preservar aquestes estructures úniques.