L’Adoberia de Granollers, un exemple d’arqueologia industrial

Compartir
14/6/2021

 La mènsula és un element arquitectònic encastat i sobresortint d'un mur, la funció principal del qual és la sustentació d'altres elements com arcs, cornises, bigues o d’altres

Aquesta mènsula, que forma part de la col·lecció de l’Adoberia d’en Ginebreda, jaciment arqueològic i centre d’interpretació històrica del Granollers medieval, ens mostra un grup d’orants o cantaires en actitud recollida davant d’un faristol damunt del qual hi ha un llibre obert.

Les cares dels personatges són gairebé iguals, amb cabells curts, ulls ametllats amb celles arquejades i llavis molt marcats, i vestits amb hàbits de monjo.

Tot i que no es coneix exactament l’emplaçament dins de l’església gòtica de Sant Esteve de Granollers, per la documentació fotogràfica es veu que els arcs de la volta i els torals de la nau central arrencaven d’unes grans mènsules entrellaçades per una petita cornisa motllurada. També arrencaven de mènsules els arcs que suportaven el cor.

L'adoberia dels Ginebreda un espai museogràfic vinculat al Museu de Granollers, representa un dels pocs exemples d’arqueologia industrial excavat a la ciutat de Granollers.

Si voleu saber-ne més visiteu el seu espai web