La Festa de la Sal de l’Escala celebra el seu 25è aniversari

Compartir

Setembre 2022

La Festa de la Sal celebra aquest any el seu 25è aniversari, amb un programa ple d’activitats commemoratives pel cap de setmana del 16, 17 i 18 de setembre.

La festa s’iniciarà el divendres 16 a les 18.30 a l’edifici del Gavià amb la inauguració de l’exposició “25 anys de la Festa de la Sal" que es podrà visitar durant els dies de la festa.

L’endemà dissabte 17 es faran el gruix de les activitats, al matí amb tallers, visites guiades, concerts a la Punta, cantada de vermut i la Trobada de Barques de Vela Llatina de l’Escala, que aquest any també commemora la seva 25 edició.

Festa de la Sal

A les 11h a l’Alfolí de la Sal - Museu de l’Escala es farà la part més institucional, amb la presentació del 25 aniversari de la Festa de la Sal, a càrrec de Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Joao de Almeida, president del Patrimoni Marítim Europeu (EMH), Davide Gnola, president de l’associació dels Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM). En aquest acte es farà lliurament de plaques als alcaldes de l’Escala que han donat suport a la Festa de la Sal durant aquests 25 anys.

Tot seguit es farà la presentació del país i grup convidat a la Festa de la Sal: SAYARI ROOTS OF GIPSY (Rajasthan, Índia) amb la presència de l’ambaixador de la India a Espanya, Shri Dinesh K. Patnaik, coincidint amb el 75 aniversari de la independència d’aquest país.

Festa de la Sal 2

L’endemà diumenge 18 cal destacar, a més de visites guiades a espais vinculats amb la pesca i la salaó i de sortides amb el vaixell Rafael, l’homenatge a l’últim barriler de l’Escala, Sebastià Callol Tianet

Història

L’any 1997, coincidint amb els 300 anys de l’Alfolí de la Sal, va néixer la Festa de la Sal per rememorar els orígens pescadors i saladors, la relació de tot un poble amb la mar i per a transmetre aquest món a les generacions futures. L’any 2016 la Generalitat la va declarar Patrimoni Festiu de Catalunya. L’any 2017, 20 anys després, l’Alfolí s’ha recuperat per a la ciutadania com a Museu de l’Escala.

La Festa de la Sal se celebra a la platja de l’antic port de l’Escala, cada tercer dissabte de setembre, pels volts de l’equinocci de tardor, quan acabava la temporada de pesca del sardinal, tornaven les famílies de pescadors que anaven a fer tenda a altres platges de la costa i començaven els preparatius de la verema.

Festa de la Sal 3

La festa mostra tots els elements essencials de la vida quotidiana de les famílies de pescadors de l’Escala com són els oficis, les danses, les cançons i la cuina.

És tanta la importància i ressò que ha anat guanyant la tasca de recuperació de la memòria oral de la Festa de la Sal que actualment s’està treballant perquè sigui reconeguda per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat.