Guardiola reobre al públic la mina de petroli de Riutort que estava tancada des del 2017

Compartir

Desembre 2022

El passat dissabte, 26 de novembre, l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà reobria al públic un dels recursos turístics més singulars del municipi: la mina de petroli de Riutort. Aquesta instal·lació estava tancada des del 31 d'agost del 2017 a causa dels despreniments de roques del sostre de la galeria principal que van aconsellar tancar-la per raons de seguretat. Un cop s’hi ha dut a terme les obres necessàries, l’equipament es podrà tornar a visitar amb totes les garanties de seguretat.

Les obres han consistit a sanejar i col·locar una protecció de malla al sostre i parets de la galeria principal per millorar la seguretat i recollir els despreniments de tapàs (un material molt trencadís i poc sòlid) que hi ha. Igualment, s'han renovat la il·luminació amb llums leds i s'han col·locat detectors de gasos.   

Després dels treballs, la mina s’ha tornat  ta obrir al públic amb visites guiades. Es faran els dissabtes, diumenges i dies festius a les 11 h, 12 h i 13 h. Totes les persones residents a Guardiola podran visitar la mina gratuïtament. Les persones adultes pagaran 5 euros, els jubilats 4, els joves d'entre 7 i 14 anys, 3, 5 euros mentre que els menors de 7 anys hi podran entrar gratuïtament. Les entrades es podran comprar al centre de recepció de la mina o bé online.  

Petroli que regalima de les parets

Aquesta mina té 380 metres de galeries excavades directament a la roca. S'hi ha fet diferents activitats com visites guiades, concerts del Femap, estudis universitaris sobre els bacteris que s'alimenten del petroli i tastos de vins. La de Riutort és considerada l'única mina de petroli visitable de Catalunya. L'hidrocarbur brolla directament de les roques (margues bituminoses).

La mina de petroli de Riutort es va començar a explotar l'any 1905. Es calcula que se'n van extreure unes 3.500 tones de margues bituminoses. Després de sotmetre les roques a un procés de destil·lació del petroli, el rendiment era de 70 litres per tona. La mina va estar en funcionament entre els anys 1905 i 1913, i del 1936 al 1938. 

L'Ajuntament de Guardiola la va condicionar i obrir al públic el 2004. Davant de l'entrada de la mina, l'any 2008 es va estrenar un centre d'acollida: una estructura tubular de 10 metres de llarg per 45 d'ample, folrada amb una xapa llisa d'acer inoxidable, que reflecteix l'entorn natural de la zona.