El Riudebitlles i el Camí del Riu

 

Compartir
Gener 2023

El Riudebitlles és un riu petit però molt treballador, així el descriuen els veïns i veïnes de Torrelavit, donat que diuen que no s'ha vist mai sec. A més, el Riudebitlles forma part de l'ecosistema fluvial més rellevant de la comarca de l'Alt Penedès, juntament amb el riu Mediona, Lavernó i Anoia. Per això, els ajuntaments per on passen aquests rius (St. Sadurní, Subirats, Torrelavit, St. Pere de Riudebitlles, St. Quintí de Mediona i Mediona) van signar un compromís de cara a protegir, conservar i millorar els espais fluvials d'aquests rius, per treballar de manera conjunta i coordinada, i fruit d'aquest compromís va esdevenir a l'actual Camí del Riu.

Al llarg de tot el recorregut que forma el Camí del Riu, (aproximadament uns 43 kilòmetres) hi podem trobar fins a 29 molins paperers, 12 dels quals es troben dins del municipi de Torrelavit. Les seves aigües van fer treballar aquests molins, primers fariners i després paperers, que es van assentar a la seva llera. Això va portar prosperitat i creixement a tots aquests municipis.

El Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit, també està situat a peu del Riudebitlles i visitant-lo, podreu descobrir la peculiar història del poble i conèixer de primera mà el passat paperer d'aquest municipi.

A més, el Camí del Riu pretén posar en valor i recuperar els aspectes ecològics, ambientals, paisatgístics i socials d'aquest entorn, i a l'hora convertir-lo en un element integrador i de relació entre el riu i les persones, es a dir, acostar l'entorn fluvial a la ciutadania, de manera que, tot passejant, anant en bicicleta o a cavall, els visitants puguin gaudir d'aquest bonic espai i descobrir el Penedès des d'un altre punt de vista.