El Museu Hidroelèctric de Capdella acull el projecte ‘HidroPats!’

Compartir
Maig 2023

El Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Vall Fosca, formarà part del projecte experimental ‘HidroPats!’, que té com a objectiu aplicar estratègies participatives digitals en la gestió i difusió del patrimoni cultural en l’àmbit rural a nivell intergeneracional.

La proposta, presentada per les investigadores Sígrid Remacha, coordinadora territorial del MNACTEC i Ana Pastor, investigadora postdoctoral Margarita Salas de la Universitat de Barcelona, planteja desenvolupar “un laboratori d'experiències didàctiques científic-culturals dins l'entorn digital dels elements que conformen el Patrimoni Industrial Hidroelèctric i el seu entorn natural a la Vall Fosca”, tal com explica la directora del Museu, Eva Perisé.

El projecte, que vol treballar amb agents locals, s’articula al voltant d’una sèrie de tallers i accions científiques participatives, adreçades a facilitar “un acostament entre els habitants de la Vall Fosca i el seu patrimoni hidroelèctric reforçant així la creació de discursos patrimonials cocreats i, alhora, dur a terme una etnografia patrimonial que ens permeti treballar qüestions transversals com són la igualtat i interculturalitat identitària”.

Tot plegat gira al voltant del concepte de ‘Museu Educador’ (MNACTEC) i començarà amb per una exploració prèvia en l'àmbit etnogràfic desenvolupada per a expertes en antropologia social i projectes de comunitat en clau interseccional i intergeneracional “que posin l'accent en la detecció de necessitats dels col·lectius d’habitants dels entorns rurals”, explica Perisé que afegeix que aquest primer pas “el considerem fonamental per a l'adequació de continguts dels propers tallers que s'articularan per a nivells de complexitat conceptual i tecnològica”.

A continuació, es duran a terme quatre tallers principals que se celebraran durant els mesos d’estiu i que “serviran per oferir una formació en eines digitals de transferència de coneixements científics al voltant del patrimoni cultural”.

Els tallers s’adaptaran a diferents edats, però “seran sempre espais oberts on la continuïtat sigui idònia però no un requisit per a la participació”. No seran llargs, sinó que “es busca concentrar l’experiència i ser més espais d’escolta a on les expertes es converteixen en facilitadores”. Les dates són orientatives: 

  1. Taller inaugural. Explicació del projecte. Jornada de mapping d’agents i possibles espais. Primera jornada participativa: captació d’ambaixadors del projecte i pluja d’idees al voltant dels recursos digitals per a la transferència.   
  2. Taller de fotografia i ruta exploratòria a la “Cambra d’aigües de Molinos”. Ruta de senderisme digital. Fotografia i continguts per a les xarxes socials. Posada en pràctica del crowdsourcing: imatges, records de veu. 

  1. Taller de Fotogrametria aplicada al patrimoni cultural i Conservació d’objectes.
  2. Jornada Cultural. Es proposa realitzar la jornada “Humanitats digitals en clau rural” i presentar els resultats del disseny cocreat de la App. Aquesta jornada vol debatre el paper de les pàgines web i altres continguts digitals dins l’àmbit del turisme sostenible i de les accions de ciència ciutadana i cocreació de coneixement aplicades al patrimoni cultural i natural en el medi rural.  

El resultat final del projecte es materialitzarà en una app interactiva d'itineraris culturals, segons el criteri dels habitants del territori.  Està previst que el llançament es faci durant el mes de desembre.

En general, Eva Parerá fa una valoració “molt positiva” perquè segons diu, “el projecte compleix amb la missió del Museu Hidroelèctric de Capdella, que és ser un museu de territori, que treballa per i amb la ciutadania”. A més, remarca que “és una bona oportunitat per a la transferència de coneixements entre el món universitari i la població local”.