El municipi de Riba Roja d’Ebre s’incorpora a la XATIC

Compartir
Juny 2022

Riba-roja d'Ebre és un poble de la comarca de la Ribera d'Ebre. Té una superfície de 99,14 km2 i el comprenen diverses valls de barrancs que aporten aigües a l'Ebre.

Actualment, s’hi pot visitar els diversos emplaçaments dels forns d’oli de ginebre amb l’acompanyament de guies locals. Tanmateix, al territori hi ha altres elements com ara el Pantà de Riba-roja que inclou la resclosa i la central elèctrica.

Al municipi s’hi conserva el nombre més elevat de forns d'elaboració d'oli de ginebre de tota la península Ibèrica

La incorporació del municipi a la XATIC permetrà reforçar la seva presència a nivell turístic al territori, així com donar a conèixer els seus recursos dins i fora de Catalunya

L’oli de Ginebre

Al municipi s’hi conserva el nombre més elevat de forns d'elaboració d'aquest oli de tota la península Ibèrica. De fet, Riba-roja d’Ebre fou un important centre de producció a l’època preindustrial. 

L'oli s'obté de la fusta de troncs i arrels del Juníperus oxycedrus, habitualment anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides.

La incorporació del municipi a la XATIC permetrà reforçar la seva presència a nivell turístic al territori, així com donar a conèixer els seus recursos dins i fora de Catalunya

Les construccions de pedra seca

D’altra banda, els forns de Riba-roja són construccions de pedra seca, de planta generalment circular i es troben assentats sobre una roca llisa. Tenen forma de cubeta i coberta en forma de cúpula semiesfèrica.

A l’interior s’hi emplaça el tupí que fa de recipient. Els troncs de ginebre es posaven dins el tupí per fer-ne la destil·lació en sec. Aplicant-hi escalfor, els troncs desprenien l’oli que sortia per un orifici i es recollia en una pila a l’exterior.

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre amb el suport dels Amics de Riba-roja d’Ebre tenen el projecte de crear un Centre d’Interpretació

El Centre d’Interpretació

Per completar l’oferta visitable del municipi, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre amb el suport dels Amics de Riba-roja d’Ebre tenen el projecte de crear un Centre d’Interpretació. A través d’aquest es vol explicar els elements que disposa al territori, així com el procediment per a l’elaboració de l’oli de ginebre tant antigament com en l’actualitat.

Més informació en aquest enllaç

Riba-roja d'Ebre