Coneix el procés d'industrialització de la farina a l'Ecomuseu-Farinera

Compartir
Maig 2024

Situat al cor de l'Empordà, l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries ofereix una immersió única en la història de la producció de farina i el cultiu del blat.

L'edifici de la Farinera és molt més que un simple museu; és un recorregut fascinant pel patrimoni industrial fariner català. Els visitants poden explorar màquines, eines i estructures que reflecteixen una activitat que es remunta a l'època medieval. El museu il·lustra l'evolució des dels antics molins fariners fins a la moderna fàbrica de farina que va operar des de finals del segle XIX fins a l'any 2001. Un dels punts àlgids del museu és la turbina Francis, que va transformar la manera de generar energia a partir de l'aigua.

El museu també dedica una part significativa de les seves exposicions a explicar la relació entre el blat i la farina, elements fonamentals en la dieta humana des de fa més de 10.000 anys. Els visitants poden aprendre sobre el procés de cultiu del blat, la seva transformació en farina i els diferents tipus de pa que es poden elaborar. Aquesta part de l'exposició destaca com la humanitat ha adaptat i millorat el cultiu del blat al llarg dels mil·lennis, assegurant la seva presència com a aliment bàsic en diverses cultures.

Des de tallers pràctics on es pot experimentar el procés de molí del blat fins a exposicions interactives que expliquen el funcionament de la turbina Francis, l'Ecomuseu-Farinera ofereix una experiència educativa i enriquidora per a totes les edats.

Més informació.