Entrevista al fotògraf Jean Dalmaux: “Fa patir no saber explicar bé la bellesa que hi descobreixes en una fàbrica”

Compartir
Maig 2024

Jean Dalmaux és un fotògraf amateur que ha trobat en el patrimoni industrial una font d'inspiració i bellesa. El seu interès per la fotografia, combinat amb la seva experiència laboral en entorns industrials, l'han portat a descobrir la singularitat estètica d'aquests espais. Amb una passió que s'ha anat cultivant al llarg dels anys, Dalmaux busca capturar la història i la vida que s'amaguen darrere de cada racó industrial, tot emocionant l'espectador amb la seva visió única. En aquesta entrevista, ens explica el seu procés creatiu, els reptes que afronta i l'impacte que espera generar amb les seves fotografies.

Què et va inspirar per fotografiar el patrimoni industrial?

Ha estat un procés progressiu. Però l'origen crec que el podria trobar en l'interès per la fotografia d'espais abandonats i deteriorats, per una banda, i, per l'altra, pel fet que m'he anat formant com a fotògraf al mateix temps que he estat treballant en un espai industrial. Hi vas descobrint la bellesa que aquesta utilitat va creant. També ha estat clau el meu interès per la fotografia de viatges i la influència de fotògrafs que t'inspiren. Passes de viatjar pel món cercant aquests espais a cercar-los al costat de casa. I d'aquí a retratar el patrimoni industrial hi ha un pas molt petit.

Quins aspectes del patrimoni industrial busques destacar en les teves fotografies?

La bellesa dels seus espais.

Com descriuries el teu procés creatiu?

És emoció pura. Em deixo portar per com la llum dibuixa aquests espais que m'emocionen. 

Quins reptes destacaries?

La descoberta de nous espais industrials i l'accés a ells. Tant indústries en actiu com museïtzades o abandonades. És molt difícil localitzar espais industrials i encara més aconseguir-hi accés. Per això vaig posar-me en contacte amb la XATIC. I per això, quan aconsegueixes localitzar una fàbrica i accedir-hi... la sensació és fantàstica, alhora que terrible. Fa patir no saber explicar bé la bellesa que hi descobreixes.

Què busques o quin impacte esperes generar quan comparteixes fotografies sobre patrimoni industrial?

El que busco és el plaer de la fotografia. Gaudir amb la creació fotogràfica i emocionar a qui la pugui observar. Busco explicar la història de l'espai que retrato i la història de les persones que hi han deixat la vida. Perquè aquests espais parlen de la gent i de la seva època. M'agrada explicar històries i que això, a la gent, li faci voler conèixer l'espai industrial que els presento, i desitjo que això serveixi per a conservar-lo. Tant de bo la meva fotografia servís per a conservar la memòria històrica del nostre país.