Sabadell s’adhereix a la XATIC per fer valdre el seu patrimoni històric

Compartir
Febrer 2023

El valor del patrimoni industrial de Sabadell ha estat un dels elements claus perquè la ciutat formi part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). En concret incorpora:

  • Forns i obrador de ceràmica de l'Escaiola 
  • Museu Aeronàutic de Catalunya 
  • Aula de l’Aigua
  • Saboneria Casa Duran
  • Torre de l'Aigua
  • Vapor Buxeda Vell 
  • L’Art del Vitrall (associat al programa d'Indústria Viva de la XATIC des del 2013)


Gràcies a aquesta adhesió, Sabadell farà valdre la seva oferta turística actual, donarà a conèixer el patrimoni local, reivindicarà els productes locals, potenciarà la seva autenticitat i singularitat, i obtindrà un nou canal de promoció.

L'origen de la incorporació de la ciutat a la xarxa es remunta el novembre de 2022, quan el programa de Projecció de la Ciutat i Turisme, dins dels eixos estratègics de promoció del visitSabadell, va impulsar l'adhesió de Sabadell a aquesta xarxa.

Valor sabadellenc

Sabadell es va configurar al llarg dels segles XIX i XX com una ciutat eminentment industrial, i, a partir de la segona meitat de segle XIX esdevé la principal productora de teixits de llana d'Espanya. Aquest procés d'industrialització ha deixat una empremta profunda en la memòria col·lectiva de la ciutat i també un llegat patrimonial d'alt valor cultural, arquitectònic i històric.

El paisatge del patrimoni industrial sabadellenc està farcit d'elements d'interès que s'han convertit en punts museístics o patrimonials visitables, o bé han estat rehabilitats i el seu ús actual en permet el gaudi públic: vapors, xemeneies, despatxos-fàbrica, cases-fàbriques, entre d'altres.

Assemblea general

La incorporació de Sabadell a la XATIC es va formalitzar el divendres 17 de febrer durant l'assemblea general celebrada a l'Ajuntament de la ciutat.

Després, els assistents van poder fer un petit tastet dels actius industrials de la ciutat a través d'una ruta industrial comentada que va finalitzar al Vapor Buxeda Vell amb una visita teatralitzada. Durant el recorregut també es va passar per l'Art del Vitrall.