Restaurat l’anunci de Netol del centre de Terrassa

Compartir
Juny 2022

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha finalitzat el procés de restauració de l'anunci mural de Limpiacristales Netol dels anys 60 aparegut al número 63 del carrer de la Font Vella de Terrassa. 

L’anunci de Netol es trobava en un estat de conservació molt dolent. El suport presentava aixecaments i pèrdua de suport de policromia, fet que en feia perillar la integritat, i acumulava molta brutícia a la superfície. Aquests factors van motivar una intervenció d’urgència per part d’especialistes en conservació-restauració de pintura mural.

La restauració del cartell l’ha dut a terme l’empresa Policomia, sota la supervisió de l’equip de conservació-restauració del MNACTEC. S’ha fet en dues fases i ha durat quatre mesos. 

Un cop finalitzada la restauració, es preveu instal·lar una teulada de protecció per a l’anunci i es programaran tasques de revisió periòdiques de conservació preventiva per part del MNACTEC.

Un testimoni singular de la publicitat mural del segle XX

L’anunci de Limpiacristales Netol, pintat per Josep Font Grau i Josep Font Costa a la segona meitat dels anys 60 del segle XX, va reaparèixer l’estiu de 2022 quan es va retirar la tanca publicitària que l’ocultava. Té unes mides de 6 metres d’amplada per 3 metres d’alçada i està fet amb tècnica manual a base de pintura industrial.

En relació amb el seu valor patrimonial, l’anunci és un testimoni valuós de la publicitat mural que es feia a les ciutats fins ben entrat el segle XX, un tipus de publicitat comercial urbana avui desapareguda en la majoria de les ciutats catalanes. Entre els motius per conservar-lo hi ha el perill imminent de risc de pèrdua, la singularitat i unicitat de l’anunci i el seu retorn social pel fet d’estar situat al centre de Terrassa.

Posada en valor del patrimoni de la societat industrial

L'adquisició de l'anunci per part del MNACTEC forma part d'una de les línies estratègiques d'actuació del Museu que se centra en posar en valor i protegir el patrimoni de la societat industrial que es troba en ciutats i pobles de Catalunya.

Dins d'aquesta mateixa línia, el MNACTEC va iniciar l'any 2017 Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. Actualment, el projecte compta amb més de 1.780 elements inventariats per 266 col·laboradors. La segona part del projecte Museu al carrer, que s’ha iniciat enguany, consisteix a valorar quins dels elements d’arreu de Catalunya recollits al projecte són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.