Nous espais per visitar a la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac

Compartir
Gener 2023

Aquest 2023, la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac incorpora una novetat en les seves visites. 

El nou itinerari inclou la possibilitat de veure la sala de màquines i  la sala de calderes, uns espais per descobrir de ben a prop les màquines de vapor originals que s’utilitzaven per a l’extracció de l’aigua i que constitueixen una veritable joia del patrimoni industrial català.

Es podrà accedir a aquests espais durant les jornades de portes obertes els dissabtes i diumenges, del 4 de febrer al 18 de juny (excepte 8, 9, 29 i 30 d’abril) de 10 a 14 h.

Tot un exemple del Modernisme industrial català

L'any 1989 la Casa de les Aigües, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, va deixar de funcionar per problemes de concentració de contaminants a les aigües de l'aqüífer de Besòs. Durant uns anys, la Casa de les Aigües va patir un gran deteriorament, restà abandonada sense vigilància, patint un incendi, robatori de multitud de peces, etc.

Per tal d'evitar la pèrdua total d'aquest bé patrimonial, l'Ajuntament de Montcada i Reixac es va fer càrrec de la Casa de les Aigües, posant vigilància permanent i començà a restaurar les diferents dependències en 3 fases.

A finals de 2005, ja es van enllestir les dues primeres fases,  restaurant-se la Casa del Maquinista, la Sala del Pous, la sala de la Màquina de Vapor i les Calderes.

Resta per executar la tercera fase, amb la restauració de la Sala d'Aforament, la Torre-dipòsit, els jardins exteriors i un sistema d'aprofitament de les aigües del freàtic per al rec de parcs i jardins, de forma que els Pous de Montcada tornaran a funcionar.