NEIX LA SETMANA DE LA PEDRA SECA!

Compartir
23/11/2020

Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la Pedra Seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.

 

 

Aquest esdeveniment, que se celebra del 23 al 29 de novembre arreu dels Països Catalans, ofereix jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, ... Un munt d’activitats de tot tipus i per a tots els públics que compten amb la participació d’entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca.

 

 

 

 

 Per primera vegada, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la Pedra Seca i la seva tècnica constructiva amb l’objectiu de donar a conèixer i divulgar l’importantíssim patrimoni rural  de pedra  seca  que articula el nostre paisatge i també el de molts altres països de la mediterrània: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o    ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits. 

 

 

 

 

Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), tot aquest patrimoni es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva.

 

 

 

 

 Per tot això, la Setmana de la Pedra Seca neix amb la voluntat fer visible i posar en valor, no només aquest patrimoni, sinó també i especialment, l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries que s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

 

 

 

 

 Amb motiu d’aquesta Setmana, El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, membre de la XATIC, ofereix diverses activitats en format virtual i una ruta guiada de presentació que podeu consultar a: http://www.turismetorrebesses.com/agenda/

 

 

 

 

 Totes les activitats de la Setmana de la pedra Seca es poden consultar a: www.collaboraxpaisatge.cat.