Museu al Carrer. Paisatge i patrimoni de la societat industrial

Compartir
Gener 2023

Museu al carrer és un projecte del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. És un projecte col·laboratiu, que es construeix de forma progressiva gràcies a les aportacions de la ciutadania, que són els ulls del projecte als paisatges i les poblacions del país.

La iniciativa vol aplegar fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial (s. XIX - 1980) que es troben als carrers i els paisatges del nostre país. Encara que conserven un important valor testimonial d’una època, molts d’aquests elements no estan documentats, valorats ni protegits, i alguns corren risc de desaparèixer.

El projecte se centra en cinc àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades.

Es volen recopilar elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització, comerços tradicionals, elements de patrimoni ferroviari o plaques de senyalització de riuades.

El programa 'Nits de Ràdio' d'Onda Cero ha entrevistat al director del MNACTEC, Jaume Perarnau per parlar sobre aquest projecte. Podeu escoltar el reportatge en aquest enllaç i conèixer més detalls sobre Museu al Carrer.