Mataró, capital del gènere de punt

Compartir
15/4/2021

 Mataró és una ciutat mediterrània amb una notable tradició tèxtil relacionada amb la manufactura de la seda, l’estampació d’indianes, l’elaboració de blondes, la filatura i la calcetería. Aquesta darrera especialitat, és la que al llarg del segle XIX adquireix més rellevància i es convertirà en la base d’una industria especialitzada en la fabricació de productes de punt, que acabarà essent el motor de desenvolupament econòmic i social de la ciutat contemporània. En el segle XIX, la introducció del vapor en les fabriques i l’arribada del tren, que connectava la ciutat amb Barcelona, consolidaren Mataró com una de les ciutats industrials i comercials més importants de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

 

Un dels testimonis que Mataró conserva d’aquest període, és el conjunt arquitectònic de la fàbrica Marfà (Can Marfà), format per dues naus d’estil Manchesterià, que Gaietà Marfà va fer construir entre 1880 i 1881. Can Marfà arribà a ser la fàbrica de punt més important de l’Estat espanyol, tant per la qualitat com per la quantitat del producte (calceteria i roba interior), com pel nombre de treballadors (1.500). Comptava amb 22 bateries de telers i dues màquines de vapor de 100 cv. Integrava tot el procés de producció, des de la filatura a la confecció i comercialitzava els seus productes a tota Espanya , exportant una part de la producció a Europa i Amèrica. Era la fàbrica més emblemàtica del municipi, i la seva sirena es convertí en el rellotge que marcava el ritme de vida de la ciutat.

 

 

 

 

Pel seu significat històric i el seu valor arquitectònic, està declarat Bé Cultural d’interès Local. La rehabilitació de l’edifici per a usos museístics, proporcionaren al Museu de Mataró una nova extensió de 1.800m2 destinats a conservar i divulgar la col·lecció tèxtil, formada per més de cinc mil peces relacionades amb la història del teixit de punt, una de les col·leccions més importants del país en la seva especialitat, que completa els principals eixos discursius del museu, desenvolupats en altres tres extensions ( Can Serra història de la ciutat, Ca l´Arenas, col·leccions d’art i el jaciment de la vila romana de Torre Llauder).

 

 

 

 

L’espai museogràfic de Can Marfà està distribuït en tres plantes: la planta baixa, acull la programació d’exposicions temporals i els espais de difusió i didàctica. La planta primera, acull l’exposició de referència: Mataró, capital del gènere de punt,  que planteja dos eixos temàtics: el primer, més tecnològic, fa un recorregut pels processos de fabricació, per explicar pas a pas, com es fa una peça de punt. El segon, més històric, repassa els moments més significatius del desenvolupament d’aquesta indústria: des de les primeres manufactures, fins les successives crisis del sector que acabaren amb el tancament de moltes indústries. Sense oblidar l’aposta recent per les noves tecnologies, la sostenibilitat i la producció de qualitat, com a estratègies per crear noves oportunitats en el sector. Durant el recorregut el visitant té l’oportunitat d’escoltar en el seu dispositiu mòbil (APP visitmuseum) catorze relats en primera persona, que aporten la dimensió social al recorregut. Les persones amb discapacitat auditiva i visual disposen de traducció al llenguatge de signes de l’audiovisual d’introducció a la visita i una guia braïlle per localitzar els punts tàctils i d’àudio de l’exposició.

 

 

 

 

La segona planta, acull la reserva de col·leccions, treball tècnic i consulta , i un àrea oberta al públic que permet ampliar el recorregut museogràfic de la primera planta, aprofundint en la relació entre l’evolució de la moda i avenços tecnològics, un binomi que ha estat sempre d’influència mútua, però que fins ara no havia estat tractat museogràficament.

 

 

 

 

Can Marfà ofereix visites guiades per grups i escoles i altres activitats familiars

 

 

 

 

Més Informació i reserves: 93 741 29 30 (de 9 h a 14h)  educacultura@ajmataro.cat

 

 

 

 

www.culturamataro.cat