L'hospital de cartró de Capdella. Una icona de l'arquitectura prefabricada

Compartir
Març de 2022

L’hospital de cartró de Capdella és un edifici efímer construït fa més de 100 anys per Energía Eléctrica de Catalunya per atendre els 4.000 treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella, ubicada a la Vall Fosca.  Es tracta d’un edifici singular pels materials amb què va estar construït i que s’ha mantingut dempeus al Pirineu més d’un segle. Aquest fet l’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada i segons investigacions recents podria tractar-se d’un cas únic al món

Ara, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i Eumo Editorial coediten el llibre L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada, de Sígrid Remacha Acebrón.

L’obra repassa l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea, la implantació d’edificis fets amb cartró i fusta a la Vall Fosca i els canvis en el Pirineu amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica.

Seguint l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea durant la primera meitat del segle XX, l’autora explica els canvis que hi va haver als Pirineus amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica. Alhora, reivindica aquesta arquitectura que ha sabut combinar els recursos del territori i la tecnologia amb les noves maneres de viure i habitar.

L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada, el podeu trobar ja a les millors llibreries.