Les Jornades Europees de Patrimoni. 30 anys de descobrir, 30 de portes obertes, 30 anys de descOBERTES.

Compartir
Octubre 2021

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) són un esdeveniment cultural participatiu obert a tothom. És una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural; tot amb l’objectiu de crear vincles amb la societat.

Aquesta iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea està considerada com l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. El lema proposat per aquesta edició és “ Un patrimoni per a tothom" centrant-se en un dels seus valors característics: la inclusió. Conèixer i descobrir l’heterogeneïtat del nostre passat ens fa més tolerants, fa que veiem més enllà dels límits que ens separen i pensem en el conjunt, en tot allò que ens uneix.

Enguany les Jornades conviden a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l’esdeveniment a programar activitats tenint més presents que mai la varietat i diversitat de públics i col·lectius, per tal que tothom pugui gaudir en igualtat de condicions.

30 anys de descobrir, 30 de portes obertes, 30 anys de descOBERTES.

A l’edició del 2021, les Jornades Europees del Patrimoni celebren els 30 anys de recorregut. Els darrers 10 anys, a Catalunya, ha augmentat el reconeixement per part de la ciutadania i s’ha anat consolidant com la festa major del patrimoni cultural del que tothom pot participar.

 “30 anys de descOBERTES" és el l’eslògan principal que han triat per celebrar la fita, fent referència als 30 anys que l’organització porta organitzant activitats per fer DESCOBRIR el territori i la voluntat que siguin OBERTES i accessibles a tothom.

Tortosa, s’estableix com a Capital de la Cultura Catalana d’aquest 2021, tot encapçalant el projecte participatiu “Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon” realitzat amb la col·laboració l'Ajuntament de Tortosa a través del Museu de Tortosa. El projecte dona continuïtat a l’activitat didàctica iniciada a les JEP 2020, “Desperta el Patrimoni”, comptant amb la participació de l’alumnat de secundària dels centres educatius. Els joves participen en diferents sessions de digitalització dels elements patrimonials de la ciutat mitjançant l’ús de dispositius mòbils.

Coincidint amb el festival “A Cel Obert”, es presentarà aquest projecte al Museu de Tortosa. L’objectiu de l’activitat és apropar el patrimoni cultural als joves i a tota la ciutadana mitjançant la fotogrametria i l’ús de les noves tecnologies.

Del 8 al 10 d’octubre Catalunya s’omple d’activitats culturals obertes a tothom, moltes d’elles als equipaments de la XATIC. Segueix-les de prop a les nostres xarxes socials!

Més informació en aquest enllaç