La tecnologia digital més innovadora al servei de la divulgació de l’aigua i la sostenibilitat

Compartir
Febrer de 2022

Des de que va obrir les seves portes l’any 2004, El Museu de les Aigües s’ha convertit en un referent en l’educació i divulgació d’aquest recurs.

Ubicat en un dels edificis modernistes de la Central Cornellà d’Aigües de Barcelona, el Museu ha apostat decididament per la transformació digital desplegant en els darrers temps una amplíssima bateria de programes digitals específics dirigits a diferents públics com l’educatiu, familiar o sènior.

Els programes tenen tres grans àmbits d’actuació: la virtualització de l’espai i les exposicions, els programes educatius i la creació de continguts per a xarxes socials. Tots  tres compten amb productes que han incorporat tecnologies tan innovadores com la realitat augmentada, la immersió virtual, els vídeos a 8K, les gigafotos o la gamificació.

Una de les principals novetats és la Visita 360° que, a través d’unes ulleres de realitat virtual, permet recórrer el Museu des de tots els angles sense perdre cap detall. Aquesta visita interactiva, que ensenya els principals i més emblemàtics espais de l’edifici centenari, deixa entrar, a més a més, en alguns espais fins ara inaccessibles, com l’interior del Fives Lille, el refugi, el soterrani, la sala de màquines i, fins i tot, a l’interior de la xemeneia.

El recorregut pel patrimoni i l’espai expositiu es complementa amb diversos interactius educatius i divulgatius. Així, la innovadora activitat didàctica “24/7/365 La complexitat de tenir aigua de l’aixeta” posa en valor l’esforç que requereix fer arribar l’aigua de la natura a l’aixeta i, en conseqüència, ser conscients de la sort que tenim. Per la seva banda, el còmic interactiu “Origen, rescatem l’aigua” planteja un joc ple de reptes on el participant pot fer evolucionar la història segons quines siguin les seves respostes i evitar que no s’aturi el subministrament d’aigua.

L’amplia oferta de jocs online també inclou propostes com “H2O! Gestiona tota l’aigua de la ciutat” que permet conèixer la complexa xarxa de subministrament d’aigua que necessiten les ciutats d’avui dia i aprendre què cal fer per garantir que mai no falti l’aigua enlloc.

Aquesta activa aposta per aprofitar la divulgació en el món digital ha portat al Museu a estar present en el món Minecraft on proposa realitzar diversos  reptes vinculats a la sostenibilitat. La idea és que els participants creïn  un pla d’acció per protegir la biodiversitat i renaturalitzar l’espai i aconseguir, així, que criïn espècies autòctones i es doni refugi i aliment a la fauna amenaçada. L’objectiu es aconseguir convertir el Museu en un refugi per a la biodiversitat.

Aquests jocs, en els que poden participar tan experts jugadors online com qualsevol membre de la família, es complementen també amb propostes com la de “l’Aula Activa H2O”, un espai virtual amb activitats i cursos digitals per a sèniors al voltant de la temàtica de l’aigua i el seu coneixement, com l’horticultura, la meteorologia o la jardineria.

En definitiva, el nou catàleg d'activitats digitals del Museu de les Aigües  té com objectiu principal divulgar el coneixement de l'aigua i el respecte pel medi ambient, conscienciant a la societat sobre la sostenibilitat, a través d'una aposta clara per la transformació digital. 

Comenceu a aprendre, descobrir, participar i gaudir de tot aquest món virtual aquí mateix