La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis

El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta al Museu del Suro de Catalunya l’exposició La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis. Una exposició per a impulsar el coneixement del poblat neolític de La Draga (Banyoles).

Compartir
Març de 2022

La revolució neolítica va suposar la primera gran transformació del medi: plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7.400 anys, un grup de persones agricultores i ramaderes s’assentaren a la vora de l’estany de Banyoles, i van esdevenir el poblat neolític més rellevant a Catalunya.

L’exposició La revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis que es presenta al Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell és una versió creada per a la itinerància amb la col·laboració de l’Arqueoxarxa.  De forma didàctica, repassa 30 anys d’excavacions arqueològiques al poblat neolític de la Draga, situat a Banyoles, considerat un dels assentaments més antics del nord-est peninsular.

La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental, fet que permet exemplificar a través del patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.

Posant punt final en la seva itinerància, la mostra, comissariada per Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya, aporta una gran quantitat d'informació sobre les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que es van establir al nord-est de la península Ibèrica emprant un llenguatge fresc, visual i didàctic com és el còmic del dibuixant gironí Quim Bou.

L’exposició, que compta amb diferents audiovisuals i un espai de realitat virtual, és un extraordinari aparador dels resultats de 30 anys d’exhaustives excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga i coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF) que han aportat resultats de gran impacte científic i amb projecció internacional.

La mostra es complementa per un programa d’activitats paral·leles per a públic escolar i el públic familiar i diverses conferències divulgatives.

Per a més informació visiteu el web del Museu del suro