La Nau Gaudí de Mataró. El Km0 d’Antoni Gaudi

Compartir
19/5/2021

 Antiga nau de blanqueig de cotó que Antoni Gaudí va construir l’any 1883 per encàrrec de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense

És el primer edifici que va construir Antoni Gaudí, el Km0 de la seva trajectòria i l’únic que no va ser promogut ni per la burgesia ni per l’església, sinó per una de les primeres cooperatives obreres del tèxtil.

La seva amistat amb Salvador Pagès, un dels líders més destacats del moviment cooperatiu a Catalunya, va ser decisiva per a aquesta col·laboració, fins al punt que en una primera etapa Gaudí va simpatitzar amb els nous moviments socials. De tot el projecte que va idear es conserven la nau de blanqueig i les latrines adjacents.

La Nau Gaudí és una obra clau en el seu plantejament perquè va obrir el camí de la creació gaudiniana més genuïna: el desenvolupament dels arcs com a elements sustentadors. Si no hagués existit la cooperativa de Mataró, Gaudí no hauria desenvolupat les fórmules que posteriorment va fer servir per projectar les golfes de la Pedrera o la famosa maqueta estereofunicular de l’església de la Colònia Güell.

La utilització dels arcs parabòlics va permetre a Gaudí cobrir una superfície diàfana de gairebé 600 metres quadrats sense haver de recórrer a columnes o murs, i la utilització de la fusta li va permetre articular-la en petits trams per formar uns arcs esvelts i resistents.

L’edifici va ser declarat monument historicoartístic per l’Estat espanyol l’any 1969 i Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1982 i des de l’any 2013 és la seu del Consell Gaudí.

La Col·lecció Bassat

Des de novembre del 2010, la Nau Gaudí és la seu de la Col·lecció Bassat a Mataró.

La Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius del que ha estat l'art català de la segona meitat del segle XX. La intenció de la Col·lecció és contribuir, a través de l'exposició dels seus fons, a l'explicació dels fets i moviments que han propiciat l'art del nostre temps. Compta amb més de 3000 obres originals, de les quals unes 2.500 son pintures i dibuixos, 500 són escultures, i es complementa a més amb un ampli fons d'obra gràfica.

La Col·lecció és reflex de la passió i els gustos dels seus propietaris, el publicista Lluís Bassat i la seva esposa Carmen. Una passió que es va iniciar fa ja gairebé 50 anys amb l’adquisició del seu primer quadre, un oli d'Àngel Jové i que va prosseguir a la tardor del 1973, quan la compra del seu segon quadre, un original de Xavier Serra de Rivera exposat a la Galeria Adrià de Barcelona, els va portar hores més tard a l'adquisició també de bona part de les accions de la galeria, que van conservar fins al seu tancament el 1979.

Des de llavors la Col·lecció s'ha enriquit amb obres de pràcticament tots els principals artistes catalans de referència així com amb obres de Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder, etc.

Sempre que la situació epidemiològica ho permeti:

  • Visita guiada: cada primer diumenge de mes, a les 12 del migdia
  • Activitat familiar de l’exposició: cada tercer diumenge de mes, a les 12 del migdia (a l’agost no hi  ha activitat familiar)
  • Activitat familiar de l’arquitectura de Gaudí: cada segon dissabte de mes, a les 6 de la tarda (a l’agost no hi  ha activitat familiar)

 Per a informació, reserves i visites guiades:

T. 93 741 29 30 (de dilluns a divendres de 9 a 2 del migdia)

educacultura@ajmataro.cat

www.culturamataro.cat