Entrevista al raier Roger Plana amb motiu de la Diada dels Raiers 2023

Compartir
Juny 2023

Des del 1979, cada primer cap de setmana de juliol, se celebra la Diada dels Raiers, en commemoració de l’antic ofici de Raier que transportava la fusta des dels boscos pirinencs fins a la plana a través dels rius amb embarcacions.

L’ofici de raier va extingir-se a principis del segle XX amb la construcció de les preses, que els dificultaven el pas, i amb l’aparició dels camions, que oferien un transport més ràpid i fàcil.

La festa dura tres dies i aglutina concerts, un sopar popular, l’espardenyada i la baixada de Raiers el diumenge al migdia.

Actualment, baixen quatre rais des de la presa de Sossís fins al Pont de Claverol, on els espera la gent. I en un d’aquests rais hi trobem en Roger Plana:

Per què vas decidir fer-te raier?

És una tradició ben arrelada a la Pobla de Segur i des de ben petit veus baixar els rais pel riu i sempre hi ha la motivació de construir-los i poder-hi baixar a sobre.

També perquè et fa ser partícip d’una festa tradicional que fa que el poble es transformi durant un cap de setmana amb diferents activitats culturals per a tothom.

Recordes la primera vegada damunt d’un rai?

Va ser una experiència amb nervis i adrenalina alhora, perquè s’ha de tenir en compte que durant la baixada hi ha certs riscs degut a la llera del riu i s’ha d’estar alerta en tot moment, però va ser molt gratificant i des d’aquell moment sabia que no seria l’últim cop, que vindrien moltes més baixades.

Com descriuries l’experiència d’un raier?

Es valora molt l’esforç que es duu a terme mesos abans i la baixada és la recompensa.

A sobre el rai es palpa la tensió, hi ha d’haver coordinació constant entre les persones que estan davant i darrere per adreçar el rai en els moments que convingui perquè si no pot acabar amb una embarrancada. Actualment, només fem un tros de riu, però m’imagino els antics raiers que molts feien llargs recorreguts i realment havia de ser una feina feixuga i arriscada.

Com prepareu la baixada?

És un procés llarg que també fa que ho valoris molt més un cop fas la baixada. El primer que es fa és anar a buscar llucs de bedoll tendre i es retorcen, que és el que es farà servir per lligar els troncs. Després s’han d’apariar les bigues que provenen de pins talats de tal manera que quedin ben rectes una al costat de l’altra i posteriorment es fan els forats i talls necessaris per poder lligar amb els llucs de bedoll, el que s’anomena redortes. Es fan diferents trams i s’ajunten per formar el rai sencer on també aniran dos rems, un a davant, on hi haurà la figura del davanter i un darrere on hi haurà el cuer.

Un missatge per aquelles persones que estiguin pensant anar a veure la baixada dels raiers?

Que vinguin a gaudir del paisatge idíl·lic del Pallars i d’un cap de setmana ple d’activitats que els transportarà anys enrere i entendran com es duia a terme el transport de fusta pel riu. A més a més, aquest any amb més motiu! Per haver estat declarats patrimoni immaterial de la humanitat

A banda d’aquesta interesant conversa amb en Roger, us recordem que podeu aprofitar per visitar l’Espai Raier per conèixer tots els secrets de l’antic ofici de raier.