El paper, meravellosa invenció

Compartir
11 d'abril del 2020

 Des dels seus orígens l’any 1961, el Museu Molí Paperer de Capellades té com a missió preservar l’artesania del paper fet a mà. Però quin paper té aquesta artesania en l’actualitat?

 

 

A partir d’aquest vídeo, que ha realitzat Lluís Jené amb el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), i amb la participació d’alguns clients del molí, com la xef Carme Ruscalleda, l’escultor Jaume Plensa i l’Abadia de Montserrat, entre d’altres, es reflexiona sobre algunes preguntes entorn d’aquest tema.

 

 

 

 

El vídeo comença amb uns plans del procés de fer paper i una primera reflexió sobre la importància del paper, en la qual Victòria Rabal, directora del Museu, constata que “gràcies al paper, l’home ha pogut fixar els fets històrics, ha pogut fixar els pensaments més íntims, els sentiments, però també va propiciar el desenvolupament de la ciència”.

 

 

 

 

La funció principal del Museu no és preservar tan sols objectes i màquines, sinó que el que es vol és preservar l’ofici de paperer. Per això, el Museu Molí Paperer de Capellades és un museu viu. Està viu pel fet que fa productes propis, el que ocasiona certs problemes, que són els que tindria un paperer a dia d’avui.

 

 

 

 

A partir d’aquest moment, es donen resposta a preguntes com: què ha de tenir un bon artesà? Té sentit mantenir els mateixos processos de fa tres cents anys? Quin és el futur de l’artesania?

 

 

 

 

Preguntes que engeguen nous reptes, que el Museu Molí Paperer de Capellades està disposat a assumir. Però sempre guardant l’essencial: el paper fet a mà.

 

 

 

 

Un vídeo fet amb molta delicadesa, que aconsegueix traslladar-te al propi Museu. 

 

 

 

 

https://bit.ly/34tRm3F