El Museu del Suro inaugura l’exposició temporal “Recuperem les Torretes”

Compartir
Desembre 2023

La inseguretat del litoral català ha estat una constant entre els segles XV i XVII, quan es van construir la majoria de les torres de guaita i defensa que trobem a tots els municipis costaners. La perillositat que arribaren a patir les nostres comarques no només provenien del mar, també la frontera amb França fou un factor d’inseguretat, amb innumerables incursions militars d’ocupació.

Davant el creixent perill corsari, es feu un gran esforç de construcció d’elements defensius, des de Lloret fins a Llançà. A poc a poc, a mesura que cresqué la població i s’ocupà una part més gran del territori, es construïren torres de defensa i guaita prop dels camps de conreu. Aquestes edificacions responien tant a un sistema complex de vigilància i comunicació com a una opció de defensa més immediata. Algunes situades en punts estratègics per poder observar el mar o camins principals des d’on avisar i altres situades als masos per defensar-se en cas de perill. L’any 1384, Pere el Cerimoniós establí la forma com s’havien de comunicar les torres, amb fumades de dia i fogueres de nit o també amb so de corns. Uns sistemes que van mantenir-se durant segles.

Al nord-oest de Palafrugell s’hi alçà l’edifici de les Torretes, amb la construcció d’aquesta torre de vigilància es completava la xarxa defensiva i de comunicació entre pobles. Un espai privilegiat, amb vista panoràmica, que, tot i la seva protecció formal, al llarg de la història ha patit les conseqüències del seu abandonament i de diverses intervencions polèmiques al seu entorn proper.

La mostra es compon de 8 àmbits que repassen l’origen de l’edifici de les Torretes, les anècdotes, reivindicacions i records dels veïns i veïnes, un lloc d’inspiració d’artistes, les accions de la comunitat educativa, el circuit de motocròs o bé el campionat provincial de carreres. També es podrà gaudir de diversos dibuixos de diversos sketchers, d’obres de la Maria Ribot i d’en Cyril Torres. Un dels àmbits s’ha dedicat als diversos projectes d’urbanització de la zona i la proposta més recent de consolidació de l’edifici. L’espai “Jo camino, jo recullo” mostra un espectacular vestit fet amb deixalles trobades al voltant de les Torretes que remourà consciències per a mantenir cuidat el patrimoni cultural i natural.

Per finalitzar, l’obra mural “Arquitectura d’un paisatge” de l’artista Lola Barranco ens permet veure un futur desitjat d’aquest espai patrimonial i en el darrer àmbit conèixer les diverses accions del moviment “Recuperem les Torretes”.

La mostra es complementarà amb diversos documentals, el primer fet per alumnes de l’escola Barceló i Matas l’any 2010 i un segon documental amb testimonis, titulat “Recuperem les Torretes: històries d’un puig estimat” creat amb motiu de l’exposició per Abel Sola, Eva Bonaventura i Sandra Bisbe on es podrà veure un recull de les anècdotes i històries de vida dels veïns i veïnes del barri.

L’exposició es podrà visitar fins el 14 de gener. Per a més informació fes clic aquí.