El farcell de la Postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy

Compartir
11/12/2020

 l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries ens proposa que coneguem millor una part important de la nostra historia a través de l’exposició temporal El farcell de la Postguerra. Quan la gana aguditza l'enginy.

 

 

Una mostra que ens explica com s’alimentava la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, l’any 1951 i que eren conceptes com  l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre d’altres.

 

 

 

 

Una vegada acabats els tres anys de guerra, que havien deixat una economia totalment desorganitzada, va començar un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap possibilitat de protestar per les miserables condicions de vida i treball. Amb aquestes condicions precàries hi havia molta gent que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal.

 

 

 

 

La mostra, que vol retre un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues del nostre país, és la continuació cronològica de l’exposició Menús de Guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència.

 

 

 

 

El farcell de la Postguerra ha estat organitzada per la Caixa de Sabadell, l’Ecomuseu Farinera i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries amb el suport de: Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

L’entrada és gratuïta i restarà oberta fins el 10 de gener

 

 

 

 

Recordeu també que l’activitat segueix totes les mesures per evitar la Covid-19

 

 

 

 

Des de la XATIC us convidem a fer-ne un primer mos en aquesta visita virtual  a l’exposició de la ma del seu comissari Sergi Freixes i que també inclou un tour virtual a l'Ecomuseu Farinera de la mà de la seva directora, Carme Gilabert.

 

 

 

 

I, per més informació, també podeu visitar la web del Museu