Descobreix el Museu de l’anxova i la sal

Compartir
Abril 2025

El Museu de l’Anxova i de la Sal, ubicat a l’edifici de l’antic escorxador municipal de l’any 1913, posa en valor la història, la tècnica i la tradició d’un dels motors econòmics més emblemàtics de la vila: la salaó d’anxoves. Un recorregut museogràfic que ens permet entendre com la relació entre el mar i la sal ha donat forma a l’economia i a la identitat d’aquesta població empordanesa des del segle XVI fins a l'actualitat.

El relat mostra com aquestes tècniques han anat evolucionant amb el temps, des del tint artesanal de les xarxes fins als sistemes actuals de pesca sostenible.

L'exposició permanent del museu, introdueix al visitant en el món de la sal, explica la procedència i la diversitat de tipus, així com la seva importància històrica com a conservant natural i producte clau per al comerç marítim mediterrani. Aquesta contextualització és essencial per entendre el valor estratègic que la sal ha tingut per al desenvolupament de la indústria conservera a la costa catalana.

El museu dedica espais destacats a explicar l’evolució de la pesca a l’Escala, a través de fotografies del fons Josep Esquirol i materials etnogràfics. Es pot conèixer la tècnica tradicional dels sardinals, xarxes de malla rectangular flotants que es feien servir amb barques de vela llatina, així com l’aparició de la teranyina al segle XX, una tècnica d’arrossegament amb llum pensada per a la captura de peix blau (com sardines i seitons), però també d’espècies més grans com bonítols o verats.

Una altra de les etapes clau del recorregut és la comercialització del peix, amb especial atenció a les subhastes tradicionals, on compradors i fabricants de salaons competien per adquirir el producte de més qualitat. Un cop venut, el peix es destinava a les fàbriques de salaó o es distribuïa als principals mercats.

El procés de salaó
El recorregut finalitza amb una mirada als mètodes de salaó, des dels emprats a l’antiga Empúries fins als processos actuals de l’Escala. Es mostra com, a través de la deshidratació parcial, s’aconseguia conservar el peix alhora que s’intensificava el gust i es prevenien alteracions biològiques.

Aquest apartat combina coneixement tècnic, context històric i una valoració del patrimoni immaterial associat a la producció d’anxova en salaó, una pràctica que continua viva i amb reconeixement arreu.

Més enllà del museu: rutes i experiències
A banda de l’exposició permanent, el museu ofereix rutes culturals i turístiques per conèixer l’entorn natural i històric de l’Escala, posant en relleu el paisatge, el patrimoni i la vida marinera del municipi. És una proposta idònia per descobrir com la indústria tradicional esdevé avui un recurs cultural, turístic i educatiu de primer ordre.