Descobreix el Museu Aeronàutic de Catalunya

Compartir
Març 2023

El Museu Aeronàutic de Catalunya és un projecte de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC), que té com a objectiu promoure la cultura aeronàutica, recuperar el patrimoni històric de l'aviació a Catalunya i mantenir-lo en la mesura del possible. “Catalunya va ser el bressol de l'aviació a Espanya i la FPAC posa el focus en oferir una perspectiva de l'evolució d'aquesta indústria a la nostra comunitat” relaten Carles Martí, vicepresident de la FPAC i Tomás Sánchez, Vocal de la FPAC.

Concretament, l'espai del museu compta amb l'exposició de més de cinquanta aeronaus estàtiques i operatives, que se situen en una parcel·la cedida per AENA Aeroports dins del mateix Aeroport de Sabadell. Així mateix, segons Sánchez i Martí, la FPAC és “l'únic espai obert al públic a Catalunya on els aficionats a l'aviació poden gaudir d'aeronaus històriques, tant civils com militars, que han deixat empremta en la indústria aeronàutica del nostre país”.

Al museu, els visitants poden gaudir “des de la rèplica d'un avió Bleriot XI, el primer a creuar el Canal de la Màniga el 1909, fins a un F104 Starfighter, un dels avions militars més ràpids fabricats en sèrie. Es tracta, doncs, d'una gran oportunitat pels amants del món de l'aviació i també pels aficionats a la història, no només aeronàutica, sinó també industrial” afegeixen el vocal i el vicepresident de la FPAC.


Per visitar-lo és necessari reservar l'entrada de forma anticipada, indicant nom, cognoms i números d'identitat de tots els visitants. D'altra banda, la FPAC organitza cada tercer diumenge de mes una jornada de portes obertes amb exhibició dels avions en vol, anomenada PAC OBERT. Tal com afirmen Sánchez i Martí, en aquestes jornades hi ha “la demostració en vol d'algunes de les aeronaus més significatives del museu, des d'històrics biplans com la Bucker 131, fins a un Yak-9 rus que va combatre durant la Segona Guerra Mundial”. L'accés al recinte durant aquestes jornades és lliure i gratuït, però no inclou la visita al museu.